Orhideje – zašto ih toliko volimo

Orhideje su jedna od najpopularnijih i najomiljenijih porodica biljaka, poznata po svojoj zadivljujućoj lepoti, raznovrsnim bojama i složenim šarama. Ove veličanstvene biljke vekovima su plenile srca baštovana i posvećenih uzgajivača, a njihova popularnost i dalje raste.

Zašto su orhideje tako popularne?

Jedan od razloga za ogromnu popularnost orhideja je njihova neverovatna raznolikost. Postoji preko 25.000 vrsta orhideja, što ih čini jednom od najvećih biljnih porodica na svetu. Dolaze u širokom spektru boja, oblika i veličina, od delikatnih i finih minijatura do veličanstvenih i upadljivih Katleja (Cattleyas).

Neke orhideje su mirisne, dok druge nisu. Neki cvetaju samo nekoliko dana, dok druge mogu cvetati nekoliko meseci. Ova neverovatna raznolikost čini orhideje odličnim izborom za kolekcionare, hobiste i entuzijaste.

U 19. veku, orhideje su bile u modi u Evropi i Sjedinjenim Državama. Ove egzotične biljke bile su veoma cenjene, a kolekcionari su se trudili da dobiju retke vrste. Jedan od takvih kolekcionara bio je bogati Englez po imenu Frederik Vilijam Burbidž, koji je godinama tragao za neuhvatljivim Cipripedium calceolus, takođe poznatim kao Lady’s Slipper Orchid (orhideja damska papuča).

Burbidž je pretražio Škotsko gorje u potrazi za ovom retkom orhidejom, ali nije uspeo. Jednog dana, dok je hodao udaljenom stazom, primetio je malu gomilu orhideja kako raste u kamenitoj pukotini. Nakon detaljnijeg pregleda, shvatio je da je naleteo upravo na orhideju koju je toliko dugo tražio. Pažljivo je iskopao biljke i odneo ih nazad u Englesku, izazvavši pravu senzaciju.

Nažalost, Burbidžov trijumf je bio kratkog veka. Biljke nisu dugo preživele u zatočeništvu, a on nije uspeo da ih razmnoži. Tek nekoliko decenija kasnije, drugi kolekcionar je uspeo da uspešno uzgaja ovu retku orhideju i predstavi je široj baštovanskoj zajednici.

Dostupnost orhideja

Još jedan razlog za popularnost orhideja je njihova dostupnost, ili, da budemo precizni, makar je tako u SAD i zapadnoj Evropi. Kod nas je izbor daleko siromašniji, ali verujemo da će, sa rastom popularnosti ovih lepotica, rasti i broj varijeteta koji se mogu kupiti u Srbiji.

Međutim i za zemlje gde su mnoge orhideje lako dostupne u baštenskim centrima, rasadnicima i onlajn prodavnicama, neke retke vrste može biti teško pronaći. Zbog toga čak i među orhidejama cveta crno tržište, a retki primerci orhideja koje nisu kultivisane, već se nelegalno ubiraju sa njihovih prirodnih staništa, mogu dostići vrtoglavo visoke cene. Sve ovo, naravno rastužuje i ljuti zajednicu istinskih ljubitelja orhideja, jer se na ovaj način dodatno ugrožava opstanak retkih i zaštićenih vrsta, jer i u okvirima legalnog tržišta, postoji ogromno mnoštvo vrsta i hibrida ( a taj broj i dalje raste) da može zadovoljiti sve baštovane “sladokusce”, kako amatere, tako i profesionalce. 

Pioniri kolekcionari orhideja suočavali su se sa mnogim izazovima, počev od toga kako uopšte doći do bilo kakve orhideje, a onda i kako adekvatno brinuti o njoj, obezbediti optimalne uslove za preživljavanje i napredovanje. A tek kada je u pitanju razmnožavanje…to su supevali samo uporni i zaista posvećeni.

Danas uzgajivači imaju pristup bogatstvu resursa i znanja. Internet i društveni mediji su olakšali su  ljubiteljima orhideja da se povežu, dele informacije i uče jedni od drugih. Postoje i brojne knjige, časopisi i onlajn forumi posvećeni uzgoju orhideja, koji pružaju neprocenjive informacije i savete.

Razmnožavanje orhideja

Kada je u pitanju razmnožavanje, orhideje se mogu uzgajati iz semena, ili vegetativno, deljenjem. Uzgajanje iz semena je dug i izazovan proces koji zahteva posebne tehnike, strpljenje i stručnost. Podela je, s druge strane, jednostavnija i češća metoda razmnožavanja, primenjiva  i u kućnom uslovima.

Većina orhideja se može podeliti svake dve do tri godine, u zavisnosti od veličine biljke i brzine rasta. Podela uključuje odvajanje biljke na manje komade i njihovo presađivanje u sveže, dobro drenirane medije.

Nega orhideja

Ljubav, odgovarajuća briga i pažnja su neophodni za uzgoj zdravih i naprednih orhideja. Odlično je što danas, uz dobre i lako dostupne izvore znanja, svako može da uživa u lepoti ovih veličanstvenih biljaka. Ako želite da vaše orhideje napreduju i cvetaju, morate se naoružati strpljenjem, jer čitanje ovog bloga znači ljubav već imate.

Većina orhideja preferira dobru osvetljenost, ali ne i direktnu izloženost suncu, kao i medijume koji imaju dobru drenažu. Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih problema sa kojima se ljubitelji susreću prilikom uzgoja orhideja. Ove biljke su prilagođene da prežive u širokom spektru uslova, uključujući periode suše, tako da je od suštinskog značaja da ne preterate sa zalivanjem.

Đubrenje orhideja je takođe važno, jer ove biljke zahtevaju specifične hranljive materije da bi pravilno rasle i cvetale. Dostupna su mnoga specijalizovana đubriva za orhideje, koja obezbeđuju neophodne hranljive materije u pravim količinama.

Uprkos svoj ljubavi, trudu i brizi koju pružate, orhideje mogu biti sklone nekolicini problema, uključujući štetočine i bolesti. Uobičajene štetočine uključuju brašnaste bube, paukove grinje i insekte, dok bolesti mogu uključivati gljivične i bakterijske infekcije.

Pravilna higijena, redovne inspekcije i brz tretman kada se problemi uoče, od suštinskog su značaja za sprečavanje širenja i rešavanje problema orhideja.

Zaključak

Jasno je da će orhideje nastaviti da očaravaju i inspirišu baštovane i ljubitelje cveća širom sveta. Njihova zadivljujuća lepota, neverovatna raznolikost i jedinstveni zahtevi za uzgoj čine ih fascinantnim i izazovnim, što je samo dodatni motiv. Sa napretkom u tehnologiji i stvaranju novih sorti biljaka, možemo očekivati pojavu novh uzbudljivih orhideja u vremenu pred nama.

Zato samo napred, dodajte nekoliko orhideja u svoju kolekciju i uživajte u njihovoj lepoti i raznolikosti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *