Petunije: Dodajte boju i radost svom vrtu ili balkonu

Nema većeg simbola početka leta, nego što su to petunije,  kada se počnu šepuriti po balkonima i prozorima. Od nežnih pastelnih nijansi do sjajnih i intenzivnih tonova, cvetovi petunije donose radost i lepotu u svakom vrtu. Osim vizuelne privlačnosti, neke sorte petunija ispunjavaju prostor slatkim i opojnim mirisom, privlačeći leptire i pčele u vaš vrt.

Petunije ~ herbalina.rs

Ove biljke su relativno lake za održavanje, što ih čini idealnim izborom za početnike. Uz minimalnu negu i redovno zalivanje, petunije će vam cvetati tokom celog leta, dodajući boju i radost vašem vanjskom prostoru.

U ovom članku istražićemo sve što trebate znati o petunijama, od uzgoja i nege do izbora savršenih sorti za vaš vrt ili balkon.

Poreklo i zanimljive činjenice

Petunije su poreklom iz Južne Amerike, gde rastu u divljini u raznim bojama i oblicima. U Evropu su došle u 19. veku i brzo su postale popularne biljke za vrtove i terase.

Petunije - zanimljive činjenice ~ herbalina.rs

Zanimljiva činjenica:

Ime „petunija“ potiče od reči „petun“ što na jeziku Tupi znači „duvan“. To je zbog toga što su listovi petunija slični listovima duvana.

Legenda:

Prema jednoj legendi, petunije su nastale iz suza indijanske princeze koja je plakala za svojim voljenim. Njene suze su se pretvorile u prekrasne cvetove koji su rasli u bojama njenih haljina.

Popularne sorte petunija:

 • Grandiflora: Klasična petunija s velikim cvetovima u raznim bojama.
 • Multiflora: Kompaktna petunija s mnogo sitnih cvetova.
 • Surfinia: Viseća petunija idealna za viseće korpe i saksije.
 • Calibrachoa: Mini petunija s sitnim cvjetovima u sjajnim bojama.
 • Double petunija: Petunija s dva sloja cvetnih latica za dodatno bogatstvo boje.

Osim ovih, postoji mnoštvo drugih hibrida i sorti petunija s raznim karakteristikama i bojama.

Kako uzgajati petunije: Saveti i trikovi za početnike

Sunce: Petunije su „suncokretljive“ biljke i za optimalni rast i cvetanje treba im najmanje 6 sati direktnog sunca dnevno. U klimama sa vrlo vrućim letima, mogu tolerisati i malo popodnevne hladovine.

Zemljište: Za bujan rast petunijama je potrebno propusno i hranljivo zemljište. Idealno je mešavina vrtnog zemljišta, komposta, ili drugog organskog materijala, kako bi se poboljšala drenaža i zadržavanje vlage.

Zalivanje: Petunije imaju plitak korenov sistem i brzo im presuši zemljište, posebno tokom vrućeg vremena.  Pravilo je zalivati ih ** redovno, ali ne previše**.  Zemljište bi trebalo biti vlažno, ali ne i puno vode. Najbolje je proveriti prstom gornji deo zemlje – dva-tri centimetra u dubinu – ako je suv na dodir, vreme je za zalivanje.

Prihrana: Petunije su “velike gladnice”, što znači da im treba redovna prihrana kako bi cvetale obilno tokom cele sezone.  Koristite rastvorljivo đubrivo za cveće, prema uputstvima na etiketi.  Možete ih hraniti jednom do dva puta sedmično tokom aktivnog rasta i cvetnja.

Štetne životinje i bolesti: Petunije su relativno otporne na štetočine i bolesti. Međutim, mogu ih napasti lisne uši, puževi i gljivice. Reagujte promptno, pri prvim znakovima problema i koristite organske metode suzbijanja kada je god moguće.

Petunije - razmnožavanje_ jednostavan vodič za početnike ~ herbalina.rs

Razmnožavanje petunija: jednostavan vodič za početnike

Do petunija je najlakše doći jedostavnom kupivinom u cvećarama, rasadnicima ili čak na pijacama. Međutim, ukoliko ih želite sami uzgojiti, to i nije veliki izazov. Možete to učiniti na dva načina: iz semenki, ili reznica. Evo kratkih vodiča za obe metode:

Razmnožavanje iz semenki:

 1. Sejanje: Seme petunija možete sejati u zatvorenom prostoru krajem zime (već u februaru). Koristite sterilan substrat i pospite semenke po površini.
 2. Održavajte vlažnost: Substrat održavajte vlažnim, ali ne mokrom. Pokrijte posudu plastičnom foliijom kako biste zadržali vlagu i postavite je na toplo i svetlo mjesto.
 3. Proklijavanje i nega: Semenke će proklijati za 7-10 dana. Uklonite plastičnu foliju i stavite sadnice na sunčano mjesto. Redovno ih zalivajte i ojačajte ih prije sađenja na otvorenom.
 4. Sađenje na otvorenom: Kada mine opasnost od mraza, ojačajte sadnice petunija i posadite ih na otvorenom na udaljenosti od 20-30 cm.

Kako uzgajati petunije_ Saveti i trikovi za početnike ~ herbalina.rs

Razmnožavanje iz reznica:

 1. Uzmanje reznice: U rano proleće ili leto, uzmite zdrave reznice dužine 10-15 cm od matične biljke. Uklonite donje listove i oštrim nožem napravite kosi rez ispod čvora. Svežu “ranu” umoćite u cimet, da reznicu zaštitite od mikroba i gljivica.
 2. Ukorenjivanje reznica: Reznice posadite u vlažno zemljište za cveće i stavite ih u posudu i zaštitite plastičnom foliijom. Održavajte vlažnost i postavite ih na toplo i svetlo mesto.
 3. Nega i sađenje: Reznice će se ukoreniti za 2-3 sedmice. Uklonite plastičnu foliju i nastavite ih njegovati dok ne ojačaju. Zatim ih možete posaditi na otvorenom na isti način kao i sadnice iz semenki.

Uz malo pažnje i strpljenja, lako ćete razmnožiti petunije i uživati ​​u njihovim prekrasnim cvetovima celo leto!

Koristi i primena: Petunije – Više od prekrasnih cvetova

Petunije se prvenstveno cene zbog svojih prekrasnih cvetova i dekorativne svrhe, ali zanimljivo je da imaju i neke druge potencijalne primene.

 • Dekorativna upotreba:  Petunije su najpopularnije kao ukrasne biljke.  Zbog raznolikih boja, oblika i veličina cvetova, kao i njihove relativno niske zahtevnostii, idealne su za:
  • Leje i ivičnjake
  • Kontejnere i viseće korpe
  • Vertikalne vrtove
 • Kulinarska upotreba:  Iako se ne smatraju glavnim sastojkom, petunije imaju blagi, blago slatkast ukus i jestivi su dijelovi cvetova i listova.  Možete ih koristiti kao ukras za salate, sendviče ili druga jela.

Važno:  Koristite samo zdrave petunije uzgojene bez pesticida i herbicida.

 • Medicinska upotreba:  Tradicionalno u nekim kulturama, petunije su se koristile za lečenje respiratornih problema, kožnih problema i problema s probavom.  Međutim, ne postoje dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili njihovu medicinsku efikasnost.

Koristi i primena petunije ~ herbalina.rs

Zaključak

Petunije nisu samo prekrasne cvetnice, već i neverovatno lako uzgojive i prilagodljive. Uz malo nege, možete uživati ​​u njihovim sjajnim cvjetovima celo leto! Ove gospodarice balkona karakteriše:

 • Duga sezona cvetanja: Petunije cvetaju obilno od ranog proljeća do kasne jeseni, dodajući boju vašem vrtu mesecima.
 • Širok izbor boja i oblika: Od klasičnih grandiflora petunija do kaskadnih surfinia i mini calibrachoa, postoji savršena sorta petunija za svaki ukus.
 • Relativno niska zahtevnost: Uz redovito zalivanje i hranjenje, petunije ne zahtijevaju puno pažnje da bi vam pružile prekrasnu sezonu cvatnje.
 • Raznolika primena: Petunije su savršene za gcvetne leje, žardinjere, viseće korpe i vertikalne vrtove, nudeći beskonačne mogućnosti za uređenje vrta.
 • Lako razmnožavanje: Možete lako razmnožiti petunije iz semenki ili reznica, što vam omogućava da povećate zbirku i uštedite novac.

Uz to, petunije su relativno otporne na štetočine i bolesti, čineći ih idealnim izborom za početnike vrtlare.

Spremni ste da stvorite eksploziju boja u svom vrtu?  Sadite petunije već danas i uživajte u njihovoj lepoti celo leto!

Popularne sorte petunia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *