Lečenje sinusnih infekcija – kako se izboriti sa upalom sinusa

Ukoliko čitate tekst o lečenju sinusnih infekcija, znači da ste Vi, ili neko Vama blizak iskusili zapušenje nosa, kašalj, kijanje, iritaciju grla, glavobolju, zamor, pritisak u ušima, zubobolju, delimičan gubitak čula mirisa, suzne oči i najčešće – sve ovo istovremeno.  A oni koji infekcije nisu lečili, možda poznaju i komplikacije koje slede: bronhitis, astmatične napade, poremećaj centra za ravnotežu, gluvoća, meningitis…

Kako da olakšate tegobe kod upale sinusa

Lečenje bakterijskih i dugotrajnih infekcija sinusa je proces koji sprovodi vaš lekar u skladu sa intenzitetom infekcije i uzročnicima koji su do nje doveli. 

Kada je neophodno da se obratite lekaru?

  • Ukoliko temperatura dostiže 39°C
  • Ukoliko se jave problemi sa vidom (dupliranje slike)
  • Otok i crvenilo oko očiju
  • Otečeno čelo
  • Konfuzija
  • Intenzivan bol i glavobolje koje ne prestaju
  • Simptomi koji ne nestaju nakon dve nedelje

Upala sinusa, simptomi

Kod akutnog virusnog sinusitisa međutim, kao i kod prehlade, infekcija može proći i bez posete lekaru. To ipak ne znači da se trebamo samo prepustiti bolu i čekati da prođe i da pri tom deremo kožu sa nosa maramicama, bilo sa namerom da prikupimo sve što se iz njega izliva, bilo da ga pokušavamo produvati ne bismo li makar malo prodisali. 

Postoje brojni prirodni lekovi kao alternativa konvencionalnim metodama i kod lakših infekcija bi trebali predstavljati prvi izbor jer nema neželjenih efekata. Prema nemačkoj studiji iz 2007. godine, kojom je obuhvaćeno 858 dece i adolescenata, uzrasta od 4 do 18 godina, sa dijagnostikovanim akutnim sinusitisom, akutnim bronhitisom, ili akutnom infekcijom urinarnog trakta, dokazana je komparabilna efikasnost prirodnog biljnog preparata na bazi korena rena (Amoracia Rusticana) i lekovite biljke dragoljub (Tropaeolum Majus). Dok su biljni preparat i konvencionalni antibiotici imali praktično jednaku efikasnost, neželjene nuspojave su redovan pratilac upotrebe antibiotika, dok ih kod testne grupe koja je dobijala prirodni preparat, nije bilo. 

Preventiva ili kako se boriti protiv upale sinusa pre nego što do nje dođe

Ukoliko ste skloni upalama sinusa, potrebno je razmišljati o preventivi, jednako kao i o lečenju.

Kako je infekcija sinusa, najčešće povezana sa prehladom, to je potrebno izbegavati situacije u kojima se izlažete virusima: veliki skupovi u sezoni prehlada i gripa, kontakti sa osobama koje imaju simptome prehlade.

Kod sinusitisa uzrokovanog alergijama, preporuka je uraditi alergo-test da se utvrdi na šta ste alergični i potom, koliko god je moguće, izbegavati izloženost tim alergenima.

Izgradnja i očuvanje dobrog imuniteta je takođe jedna od preventivnih mera. Raznovrsna ishrana, bogata vitaminima i mineralima, boravak na svežem vazduhu, umerena fizička kativnost, nešto je što bi svako od nas trebalo da primenjuje u cilju očuvanja zdravlja, imao probleme sa sinusima ili ne.

Duvanski dim povećava mogućnost infekcije, bilo da ste pušač ili ste samo izloženi dimu. Prestanak pušenja i izbegavanje situacija u kojima ste izloženi duvanskom dimu, doneće mnoge benefite vašem zdravlju, ne samo kada su sinusi u pitanju.

Boravak u zatvorenim, zagrevanim prostorijama, sa suvim vazduhom, isušuje sluzokožu i ona postaje podložnija dejstvu agenasa, pa je redovno provetravanje i upotreba ovlaživača vazduha, takođe jedna od preventivnih mera.

Za održavanje zdravlja sluzokože potrebno je pre svega da unosite dovoljno tečnosti u organizam. Trudite se da svakog dana ispijete dnevnu dozu (znam, ovo mnogima nije lako, ali probajte sa beleženjem svake čaše, dok ne steknete naviku).

Dalje, preporučuje se upotreba slanih sprejeva za nos, koje možete naći u svakoj apoteci, ali i sami napraviti. Slana voda vlaži sluzokožu, pomaže u održavanju higijene nosne šupljine i time  smanjuje mogućnost infekcije gornjih disajnih puteva.

Prirodni lekovi za sinuse

Za pripremu slanog rastvora koristite destilovanu vodu, ili prokuvanu i prohlađenu vodu,u kojoj rastvorite morsku so u koncentraciji 0,9% (9g na 1l vode). Ovaj rastvor potrebno je naprskati,  upotrebom pumpice ukoliko imate, ili jednostavnim ušmrkivanjem sa dlana, nekoliko puta na dan. 

Kada prokuvavate vodu za slani rastvor, možete u nju dodati kašiku dve bosiljka, ili čaja od zove. Time ćete dobiti antibiotski rastvor koji izuzetno prija sluzokoži nosa i dodatno se bori protiv infekcije. 

Pored redovnog vlaženja slanim rastvorom, sluzokoži nosa će prijati i tretman uljanim AD-kapima, ili nekim prirodnim uljem (maslinovo recimo). Možete povremeno nasuti pipeticom nekoliko kapi u svaku nozdrvu, ili nežno namazati komadićem gaze ili štapićem za uši umočenim u ulje, ili AD kapi. Naglašavamo da je ovo potrebno uraditi veoma nežno i oprezno. 

Lečenje sinusa prirodnim preparatima

Kada se pojave, simptomi akutnog sinusitisa vrlo negativno utiču na život pacijenta. Zapušen nos, glavobolja, pritisak u očima i ušima, zaista onemogućavaju normalno funkcionisanje. U takvim situacijama možemo posegnuti za nekoliko prirodnih preparata koji, uz odgovarajuću primenu, predstavljaju prvu pomoć, ali i mogu dovesti ne samo do olakšanja, već i ubrzati izlečenje. Kod posezanja za prirodnim i biljnim preparatima, jako je bitno da niste alergični na njih. 

Propolis

Propolis ima snažno antibakterijsko i protivupalno dejstvo. On podstiče reakciju belih krvnih zrnaca koja uništavaju mikroorganizme i alergene. Mnoge studije su pokazale da se, redovnom upotrebom propolisa,  već nakon 30 dana primećuju poboljšanja kod hroničnog sinusitisa, a nakon 90 dana upotrebe, nestaje većina simptoma. 

Propolis za lečenje upale sinusa

Propolis možete pronaći u svakoj apoteci i koristiti prema uputstvu. Nećete pogrešiti ni ako ga počnete uzimati preventivno, već od početka sezone prehlada, jer izuzetno stimulativno deluje na imuni sistem. 

Bosiljak

Bosiljak treba uvrstiti kao redovan
sastojak za prvu pomoć kod upale sinusa. Inhalacija čajem od bosiljka učiniće
da osetite trenutno olakšanje, jer će topla para pomoći u opuštanju sluzokože i
povećanju propusnosti nosnih kanala, što zajedno dovodi do smanjenja pritiska i
bola.

Grančicu-dve (ili dve kašike ukoliko
kupujete usitnjen čaj u biljnoj apoteci) stavite u litar vode, u šerpicu sa
širim otvorom i kada provri, uklonite sa šporeta i sačekajte da se malo ohladi
(da se ne bi opekli od vreline pare), nadnesite lice nad topao čaj koji
isparava i prebacite veliki peškir preko glave. Ostanite tako 15-20 minuta, sve
dok osećate prisustvo tople pare. 

Bosiljak za lečenje sinusa

O moći bosiljka kao antiupalnog sredstva svedoči i činjenica da se ovakva parna kupka koristi i za lečenje akni i problematične kože. Čak i ako nemate problematičnu kožu, priuštite joj povremeno čišćenje na ovaj način – biće vam zahvalna. No, o tome u nekom drugom tekstu. 

Dalje, na lice možete staviti komprese,
gazu natopljenu toplim čajem od bosiljka. Vodite računa da temperatura čaja
bude ugodno topla da ne napravite opekotine. Držite komprese dok se ne ohlade. 

Ren

Ukoliko ste gurman i uživate u renu kao začinu, onda vam je sigurno poznat osećaj otvaranja svih nosnih (i suznih) kanala čak i kada nos nije zapušen. Ren baš podseća na onu narodnu izreku „ljuta trava, na ljutu ranu“… Dobro, sinusi nisu baš „ljuta rana“ jer, pre svega nisu rana, ali kada su upaljeni, itekako „ljuto“ bole i zato, sve što može pomoći u borbi, dobrodošlo je, pa tako i ova „ljuta trava“ – ren, odnosno njegov koren.

Ren će pomoći trenutno ako ga konzumirate uz obrok. Pomoći će i ako narendate koren u manju teglicu, prelijete jabukovim sirćetom da ogrezne i više puta u toku dana udišete. Ove metode donose trenutno olakšanje i otpušavanje nosa. Sluzokoža automatski dobija stimulaciju lučenja sluzi jako niskog viskoziteta, što pomaže njenom ispiranju i pražnjenju nosnih šupljina. Posledično, kanali su prohodniji i lakše dišemo. 

Ren protiv upale sinusa

Konzumacija rena sa medom, metoda je koja ima dalekosežniji učinak. 200g narendanog rena, pomešati sa 1 kg meda, i dva puta dnevno pojesti po kašičicu ove smeše. Ukoliko vam je prerjako, možete i rastvoriti u šoljici mlake vode i popiti. Ovo je odličan lek (uz dodatak čaja od bosiljka, zove ili dragoljuba na primer) koji će vam, ukoliko ga dovoljno dugo primenjujete (40-90 dana), pomoći da se rešite hroničnog sinusitisa. I ne samo sinusitisa… bronhitis, infekcije urinarnog trakta i druga upalna stanja saniraju se ovim prirodnim antibiotikom. 

Dragoljub (Tropaeolum Majus)

Dragoljub je malo problematičan… Ne, ne, nije opasno koristiti ga, već jednostavno nije biljka koju lako možete nabaviti u biljnoj apoteci (makar ne tamo gde živi autor ovog teksta). Ova biljka je kod nas više poznata kao ukrasno cveće, a o lekovitosti se malo zna i još manje se koristi. Ukoliko imate sreće da ga već imate na terasi, ili u dvorištu – odlično. Ukoliko pak nemate, a sinusi vas redovno muče, preporučujem da već ovog proleća obezbedite jednu saksijicu. 

Sačuvajte (osušite) listove i konzumirajte čaj (par listova na 2 dl vode) već kod prvih znakova prehlade, ali i kod ozbiljnije upale sinusa, bronhitisa, ili upale urinarnog trakta. Odlična je dopuna i preporuka je da se koristi uz ren u medu. Ovaj dvojac već nakon 15 dana postiže istu učinkovitost kao antibiotici iz apoteke… samo bez neželjenih efekata.

Aloe-vera

Dejstvo koje ova biljka ima na kožu i sluzokožu kandiduje je za jednog od prvih nosilaca liste odbrambenih sredtsva u preventivi sinusitisa. Jedna od najbitnijih stavki za preventivu, pored snažnog imunog sistema, jeste nega i zaštita sluzokože nosa.

Aloe-vera u borbi protiv upale sinusa

Početak sezone prehlada i infekcija respiratornog sistema (ne slučajno) poklapa se sa početkom grejne sezone, te sve dužim boravkom u prostorijama sa suvim, zagrejanim vazduhom, većom izloženošću dimu (bilo od pušenja u zatvorenim prostorijama, ili od zagađenja napolju). Ovakva sredina jako nepovoljno deluje na sluzokožu nosa. Ona postaje suva, iritirana i sa smanjenom mogućnošću odbrane od virusa, bakterija i alergena.

Proveren način da pomognete svojoj sluzokoži je redovno vlaženje slanom vodom: raspršivač ili ušmrkavanje, kupovni ili home-made rastvor – svejedno je. Važno je samo da to redovno radite. Ukoliko sami spremate rastvor, dodajte u njega nekoliko kapljica aloe-vera gela, koji će dodatno negovati sluzokožu i čuvati je od upale.

Čuvarkuća

Mnogo ranije nego što je egzotična aloe-vera osvojila svet, naše bake, a pre toga njihovih baka bake, koristile su čuvarkuću, večnoživuću biljku, bez koje nije bila nijedna kuća. I to nije slučajno. Nekoliko kapi soka čuvarkuće možete dodati u slani rastvor za ispiranje, umesto aloe-gela, ili, možete isprobati Herbalina melem spravljen sa ovom biljkom.

Masaža i akupresura

Kod akutne upale, pomoć može predstavljati i blaga masaža, uz kratak intenzivan pritisak na odgovarajuće tačke.  Na slici ispod prikazane su akupresurne tačke za relaksaciju i podsticanje drenaže sinusa.

Akupresurne tačke za masažu sinusa.

Da li ste već isprobali nešto od navedenog? Ili pak neku nepomenutu biljku/metodu? Pišite u komentarima, očekujemo vaša iskustva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *