Čišćenje lica – priprema za nanošenje maske

Pre bilo kakvog postupka nege kože neophodna je adekvatna priprema. Priprema pre svega podrazumeva temeljno čišćenje kože, ali i piling i naparavanje lica, kako bi koža bila što prijemčivija za blagodetne materije koje ćemo joj maskom pružiti.

herbalina ciscenje lica 002

Ovi postupci moraju biti prilagođeni tipu kože: suva i osetljiva koža zahtevaće blage tretmane, dok će nečista i masna koža lako otrpeti i nešto odlučniji pristup.

Kako savremena kozmetička industrija (vođena našim željama i potrebama) nastoji da stvori što kvalitetnije proizvode koji će da stoje na licu „od jutra do mraka“ radnim danima, ili „od sumraka do svitanja“  ako ludujemo preko vikenda (da ne bismo svaki čas do toaleta na brzinske zahvate obnavljanja) to postupak i sredstva za uklanjanje takvih proizvoda sa kože moraju biti vrlo delotvorni.

Uklanjanje šminke

Šminka i atmosferske nečistoće koje se u toku dana natalože na licu uklanjaju se raznim preparatima: mleka za čišćenje i uklanjanje šminke, losioni, micelarne vodice… Širok je spektar i proizvoda i proizvođača. Ova sredstva takođe postoje u raznim varijantama, posebno kreirana za različite tipove kože.

Neizostavno moramo pomenuti i blagi sapun i toplu vodu, kao i to da postoje zagovornici ideje da su ta dva sastojka sve što nam je potrebno.

Još jedno vrlo efikasno oružje u borbi protiv color stay pudera i vodootporne maskare je magična rukavica za skidanje šminke.  Samo, kod njene upotrebe treba obratiti posebnu pažnju na negu kože nakon čišćenja, jer je ova rukavica isušuje – zajedno sa nečistoćama uklanja i prirodni sebum kože.

Koje god sredstvo da koristite (a sigurna sam da je većina vas već pronašla najbolji tretman za sopstvenu kožu), bitno je da to činite redovno.

Piling

Pored redovnog čišćenja, odnosno uklanjanja šminke, prašine, znoja i viška masnoće, za zdravu i negovanu kožu je neophodno da povremeno uradimo piling, odnosno uklanjanje površinskog odumrlog sloja ćelija. Grublja, masna, nečista i mešovita koža zahtevaće ovaj tretman dva-tri puta mesečno, a osetljiva, tanka i suva koža jednom mesečno, pa i ređe.

Kozmetički preparati za piling mogu biti sa abrazivnim sredstvima (mlevene koštice badema npr.) koja blagom masažom uklanjaju odumrle ćelije, ili na bazi voćnih kiselina, koja se češće preporučuju za osetljivu kožu.

Moje omiljeno sredstvo za piling lica i celog tela je „kašica“ napravljena od soli i maslinovog ulja. Zašto omiljeno? Pa, zato što je:

  • Lako dostupno (sastojke uvek imam u kući)

  • Lako za primenu i ne zahteva dodatno vreme

  • Potpuno prirodno, bez ikakvih potencijalno štetnih supstanci

  • Čini kožu divno mekom, glatkom, hidriranom…

  • Pogodno za svaki tip kože

  • Efekti se vide već nakon prve primene

Kako se primenjuje? Vrlo jednostavno: u plastičnu posudu (da ne bi razbili posudu ili kadu ukoliko slučajno ispadne ) pripremiti kašicu od dve-tri kašičice kuhinjske soli i šoljice maslinovog ulja. Neki izvori navode da je potrebno koristiti krupnu morsku so, ali i obična kuhinjska je jednako učinkovita  (razlika je samo u krupnoći kristala).

Nakon tuširanja ili kupke, dok je koža još mokra, ovom kašom dobro izmasirati čitavo telo i lice. Povesti računa da ne dospe u oči, ili ne dođe u dodir sa sluzokožom. Ukoliko se to desi, dovoljno je samo dobro isprati mlakom vodom. Eventualne ogrebotine ili ranice na koži takođe treba zaobići.

Nakon masaže, kožu dobro isprati mlakom vodom, da se ispere sva so, ali ne koristiti sapun/kupku. Neka vas ne brine „zamašćen“ osećaj na koži jer je to upravo ono što želimo postići. Nakon ispiranja, ne brisati se odmah, već pustiti kožu da upije tu mešavinu maslinovog ulja i vode (zajedno sa svim blagodetnim sastojcima koje se u njoj nalaze) koja će izuzetno hidrirati kožu i podariti joj divnu mekoću i glatkoću koja će potrajati danima.

U smešu ulja i soli se možete dodati dve-tri kapi etarskog ulja po izboru, ili maslinovo ulje možete unapred obogatiti mirisom nekog začinskog bilja. U zimskom periodu, ovu smešu za piling pripremam sa uljem u kome petnaestak dana odleži nekoliko cvetova karanfilića i štapić cimeta. Efekat? Koža koja mmmm… miriše na medenjake

Prema legendi, pored lepote, jedan od glavnih aduta kojim je kraljica od Sabe zavela kralja Solomona bio je miris cimeta. Navodno je, pred dolazak u Jerusalim, telo namazala uljem od cimeta. Pored svog antiseptičkog dejstva, cimet je i poznati afrodizijak, ali o tome ćemo u nekom drugom članku

Postoji još nekoliko načina da sredstvo za piling pripremite od namirnica iz kuhinje i njih možete ovde pročitati.

Naparavanje lica

Naparavanje lica je postupak kojim se na koži otvaraju pore i time omogućava njeno dubinsko čišćenje, dok se istovremeno pojačava mikrocirkulacija. Kada se na ovako tretiranu kožu nanese maska, njeno delovanje je učinkovitije, jer se pospešuje apsorpcija materija zbog kojih masku i nanosimo.

Za ovaj postupak je potrebno pripremiti posudu sa širim otvorom za zagrevanje vode, čaj od kamilice, a po želji se može dodati i malo bosioka koji je poznat po svom antiseptičnom dejstvu, te veliki peškir koji će pomoći da se para zadrži u ograničenom prostoru.

Staviti vodu da provri, pa dodati bilje, poklopiti i skloniti na minut-dva sa vatre. Nakon toga staviti posudu na sto, nadneti lice nad posudu, ogrnuti se peškirom i ostati u ovom „parnom šatorčiću“ desetak minuta (optimalno vreme da koža omekša, otvore se pore i izluče toksini putem znoja).

Potrebno je biti pažljiv kod nadnošenja lica nad posudu i proceniti udaljenost prema osećaju, kako se ne bi opekli od vrele pare.

Nakon naparavanja, umiti se mlakom vodom, ili prebrisati lice tupferom namočenim u čaj nad kojim ste se parili i spremni ste za sledeći korak, tj. nanošenje maske.

Ukoliko vam iz nekog razloga smeta ili ne prija naparavanje, lice se može pripremiti i stavljanjem komprese. Komad gaze ili ubrus namočite u topao čaj od kamilice, iscedite i stavite preko lica na desetak minuta. Za to vreme se opustite u ležećem položaju. Komprese se takođe primenjuju za kožu leđa pre nanošenja maske.

Ovim smo pripremili kožu i spremni smo za nanošenje neke od maski čiji recepti će uslediti.

Vaša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *